‘Superfoods’ klinken gezond, maar welke zitten er in de Verum Cacao Energize?

‘Superfoods’ klinken gezond, maar welke zitten er in de Verum Cacao Energize?

Het begrip ‘superfoods’ komt steeds meer voor en het klinkt altijd heerlijk gezond, maar wat zijn het nou eigenlijk?

Kort gezegd: superfoods zijn voedingsmiddelen die een relatief hoog gehalte aan voedingsstoffen en bioactieve stoffen bevatten. Oke, maar dit klinkt misschien nog steeds een beetje ingewikkeld. Je kan hierbij denken aan mineralen, antioxidanten en vitamines. Wanneer je dagelijks verschillende superfoods binnenkrijgt kom je dan ook makkelijker aan je dagelijks benodigde voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zitten in de Verum Cacao Energize en maken de koffie dus onwijs gezond! En natuurlijk superlekker!

Welke superfoods zitten er in Verum Cacao Energize?

 • Agaricus Blazei Mushroom 

Als we iets specifieker in gaan op de superfoods die in de Verum Energize zitten komen we bijvoorbeeld bij de Agaricus Blazei Mushroom, in het Nederlands ook wel de bladhoopchampignon genoemd. De zwammensoort komt uit de familie Agaricaceae en staat ook bekend onder de naam ‘amandelpaddenstoel’ vanwege de amandelsmaak.

In het wild is de Agaricus Blazei Mushroom te vinden in Californië, Verenigde Staten. Verder komt het gecultiveerd voor in Hawaï, Groot-Brittannië, Nederland, Israël, Taiwan en Brazilië. In de eerste helft van de 20e eeuw werd de paddenstoel geteeld en verkocht in Californië. Vervolgens werd de zwammensoort in de jaren 70 herontdekt in Brazilië. Hij werd daar vooral geteeld en verhandeld vanwege de medische eigenschappen die aan de Agaricus Blazei Mushroom zijn toegeschreven. 

Een heleboel lastige namen, maar waarom is deze superfood nou zo goed voor je? 

Er zijn medische eigenschappen aan deze superfood toegeschreven, omdat deze goed werkt tegen het immuunsysteem. Op dit moment worden er nog meer wetenschappelijke studies gedaan naar het immuunsysteem. Wat wel al bekend is, is dat landen als China, Japan en Brazilië het middel gebruiken voor bepaalde medische therapieën. Ook wordt het in West-Europa en de Verenigde Staten veel gebruikt in de vorm van planten- en kruidenextracten voor de verbetering van het immuunsysteem, ook wel fytotherapie genoemd. De meest actieve bestanddelen uit de Agaricus Blazei Mushroom zijn de alfa- en de bèta glucanen, wat polysachariden zijn. Dat zijn complexe koolhydraten en deze stoffen hebben de eigenschap dat ze de lever beschermen tegen giftige stoffen. Door deze eigenschappen wordt het lichaam meer ontvankelijk gemaakt voor het immuunsysteem. 

De belangrijkste voordelen van de Agaricus Blazei Mushroom:

 1. De bevordering van het immuunsysteem
 2. En bescherming van de lever tegen giftige stoffen.

Ashwagandha Whole Plant Extract 

Ashwagandha is een plantensoort die tot wel anderhalve meter hoog kan groeien in de vorm van een stuik. De plant komt van de Withania en komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied, Afrika, Zuid-Azië en Mauritius.

Wat de Ashwagandha doet is erg interessant; het hersteld het evenwicht tussen de spanning en ontspanning van het. Het kan gebeuren dat na inname van deze stof de opgestapelde vermoeidheid in een keer omhoogkomt. Dit is heel normaal en het is dan ook heel belangrijk om hiernaar te luisteren. Voor het herstellen van je lichaam zijn B-Vitamines en magnesium essentieel. Hierdoor komt het lichaam weer op het optimale energiepeil. Ashwagandha werkt dus tegen stress en vermoeidheid, maar daarnaast tonen studies ook aan dat het kruid werkt tegen angst en een ontstekingsremmende werking heeft. 

Ook is het interessant hoe de Ashwagandha nu precies werkt. Dit gaat als volgt: Elke cel in ons lichaam bevat DNA. Wanneer een cel zich gaat delen is het belangrijk dat het DNA intact blijft. Om het DNA te beschermen van beschadiging hebben we zogenoemde ‘telomeren’. Bij jonge mensen zijn deze nog heel lang, want elke keer als een cel zich deelt worden deze tolomeren korter. Hoe korter deze worden, hoe langzamer de cel zich gaat delen. Omdat Ashwagandha een adoptogeen kruid is dat ervoor zorgt dat je schildklier en bijnieren rustig blijven, blijven de telomeren lang. Het gevolg hiervan is dat vroegtijdige veroudering wordt tegengegaan en dat het belangrijk is voor de conditie van de huid, het hart, de spiermassa, de insulinewerking, de botdichtheid en het hormonale evenwicht. 

De belangrijkste voordelen van Ashwagandha:

 1. Werkt tegen stress;
 2. Vermoeidheid en angst;
 3. Heeft ontstekingsremmende werking;
 4. Vroegtijdige veroudering wordt tegengegaan;
 5. En is belangrijk voor de conditie van de huid, hart, de spiermassa, de insulinewerking, de botdichtheid en het hormonale evenwicht.

Rhodiola Root Extract 

Rhodiola rosea wordt in het Nederlands ook wel de Rozewortel genoemd en is een plant uit de vetplantenfamilie. De plant komt voor in de koude gebieden van het noordelijk halfrond. De plant is te vinden in Arctis (Noordpoolgebied), de Rocky Mountains, de bergen van Centraal-Azië, de bergachtige delen in Europa zoals de Alpen, Scandinavië, IJsland, Ierland en Groot-Brittannië.  

Rhodiola heeft een enorm veelzijdige werking. Ook dit is een adaptogeen, waar we het over gehad hebben bij Ashwagandha. Dit betekent dat het dus stimulerend werkt bij vermoeidheid en kalmerend bij rusteloosheid. Ook is het een krachtige en beschermende antioxidant voor onze lichaamscellen. Het houdt de geest helder en helpt je bij focussen. Daarnaast werkt dit kruid gunstig op de spijsvertering. Rosavine en salidroside zijn de werkzame stoffen die in Rhodiola voorkomen en voor de opbeurende en rustgevende werking zorgen. 

Rhodiola heeft ook het vermogen om het stresshormoon cortisol te verlagen. Cortisol wordt gedurende de dag of in stressvolle tijden afgescheiden door de bijnieren. Dit kan leiden tot een verminderende bloedsuikerrespons, minder energie, verminderd geheugen en toename van het buikvet. Het verminderen van Cortisol brengt dan meer balans in het hormonale systeem en dit kan dan weer leiden tot een verbeterd geheugen, meer energie en een verhoogde weerstand. 

Kort samengevat heeft Rhodiola veel positieve effecten. Het verbetert de gemoedstoestand en verlicht daardoor depressies, het verbetert zowel lichamelijke als geestelijke prestaties, het geeft meer geestelijke energie, het vermindert vermoeidheid en het heeft een rustgevende en ontspannende invloed. Zoals gezegd, enorm veelzijdig dus! 

De belangrijkste voordelen van Rhodiola:

 1. Verbetert de gemoedstoestand, lichamelijke- en geestelijke prestaties;
 2. Verlicht depressies;
 3. Stimuleert de focus, energie- en mindboost;
 4. Meer geestelijke energie;
 5. Vermindert vermoeidheid en stress;
 6. En heeft een rustgevende en ontspannende invloed.

 Alpinia Galanga

Alpinia Galanga, beter bekend als Laos, is een plant die veel in de tropen voor komt. De Laos is verwant aan de gember en staat daarom ook bekend als de Thaise gember. Alpinia Galanga is afkomstig uit Indonesië, maar wordt veel geteeld in Thailand, Maleisië en Cambodja. De wortel van de plant wordt gebruikt als specerij en heeft een gemberachtige smaak, maar met een scherp randje dat op peper lijkt. 

De Alpina Galanga is een goed alternatief voor cafeïne, omdat je er een natuurlijke energieboost van krijgt. Sinds de middeleeuwen wordt de Alpinia Galanga al in de geneeskunde gebruikt. Het helpt tegen misselijkheid en onderdrukt de neiging om over te geven. Daarnaast helpt het ook tegen maag- en darmklachten. Verder is de plant goed voor de bestrijding van pijn, geeft het je geheugen een boost en verbetert het de insulinegevoeligheid in je lichaam. Ook zou het een stimulerend effect hebben op het verhogen van het libido.Tegenwoordig wordt het niet veel meer gebruikt in de geneeskunde, maar wel veel in de Aziatische keuken.

De belangrijkste voordelen van Alpinia Galanga:

 1. Geeft een energieboost;
 2. Helpt tegen misselijkheid, pijn en maag- en darmklachten;
 3. Geeft je geheugen een boost;
 4. En verbetert de insulinegevoeligheid.

Cacao Powder

Cacao komt van de cacaoboom die groeit in de landen rond de evenaar. Aan deze boom groeien cacaobonen en uit deze bonen wordt cacaopoeder gemaakt. Van onder andere deze poeder wordt de Verum koffie gemaakt!

Cacao zit vol met antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen ook nog eens bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Maar let op: dit geld alleen voor de pure cacao en niet uit die heerlijke chocoladereep die je misschien wel in je kast hebt liggen. Chocola bevat namelijk heel veel toegevoegde voedingsmiddelen. Naast antioxidanten bevat cacao ook over veel mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stress verlagende werking en helpt je te ontspannen bij spanningen. Magnesium is belangrijk voor de overdracht van prikkels naar je hersenen, dus is het fijn als dit op ontspannende wijze gebeurt. Samen met calcium zorgt magnesium voor sterkere botten, waardoor cacao een ontstekingsremmende werking heeft.

Een ander belangrijk mineraal in cacao is koper. Koper is belangrijk voor de stofwisseling en voor de overdracht van zuurstof naar je rode bloedcellen. Tenslotte bevat cacao veel ijzer. IJzer is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en net als koper essentieel om het zuurstofgehalte in je lichaam op peil te houden. Een tekort aan koper of ijzer zorgt voor een slap gevoel en weinig energie. Super veel belangrijke werkingen in cacao dus!

De belangrijkste voordelen van Cacao:

 1. Ruimt vrije radicalen in het lichaam op;
 2. Draagt bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten;
 3. Goed voor de botten;
 4. Werkt ontstekingsremmend;
 5. Houdt het zuurstofgehalte in je lichaam op peil;
 6. En zorgt voor een geluksgevoel en energie.

Klinkt heerlijk gezond toch? Waar wacht je nog op? Bestel snel jouw Verum of vraag een proefpakket aan via maureen@verumdrinks.com.  

Terug naar blog