Het Prototype: Verum wordt het alternatief voor koffie. Erik & Crispijn bedachten het.

Het Prototype: Verum wordt het alternatief voor koffie. Erik & Crispijn bedachten het.

Het Prototype: Verum wordt het alternatief voor koffie (en Erik en Crispijn bedachten het)

Toen Erik Messemaker en Crispijn de Koning voor een gezondheids-challenge van tien naar nul koppen koffie per dag gingen, kregen ze knallende koppijn. Maar ze voelden snel ook de goede effecten van stoppen. Weg was de traditionele dip. Ze kwamen erachter dat de cafeïne in koffie het slaap-molecuul adenosine blokkeert met alle kwalijke gevolgen van dien. Dat moest gezonder, vonden de geboren ondernemers. Afgelopen juni lanceerden ze Verum.

Productie: Martin Kuiper / Mediatic 13 november 2020

"Met Verum wilden we een gezond alternatief voor koffie creëren, dat dezelfde effecten heeft als een bak koffie, maar zonder de afhankelijkheid van cafeïne”, legt Messemaker uit. ,,Een gezond warm drankje dat een opkikker geeft en een lekkere warme beleving heeft en onder het werken gedronken kan worden.”

Gezonde planten in de blender

Het eerste recept van Verum ontstond vrij snel. Messemaker en De Koning legden een database aan van planten en kruiden uit de hele wereld die op een gezonde manier lichaam en geest meer energie geven. Vervolgens selecteerden ze er een aantal, kochten die in en gooiden ze in de schuur in de blender.

,,In de eerst mix zaten onder andere de Indiase planten Rhodiola en Ashwagandha en de effecten waren hetzelfde als die van koffie”, blikt De Koning terug. “Alleen was de allereerste slok erg wennen. Er zat een aardse smaak aan.”

En smaak is natuurlijk doorslaggevend in het succes van een nieuw drankje. Dus besloten ze sterrenkoks te benaderen en hun advies was om ‘in de volle koffie-smaken’ te blijven. Messemaker: ,,We hebben toen cacao, gember en kaneel toegevoegd. Deze smaken geven een drankje echt vorm. Dat misten we volledig bij het eerste recept.”

Hoge verwachtingen, grote deals

Dit allereerste product van Verum smaakt als koffie met cacao en ging drie maanden geleden naar klanten. Het tweetal heeft hoge verwachtingen van Verum. ,,We hebben grote deals met Nederlandse koffie-distributeurs, zodat we echt de Nederlandse kantoren kunnen bereiken. Daarnaast staan we op het punt om in de schappen te komen bij een van de grote Nederlandse supermarkten”, zegt De Koning.

"We staan op het punt om in de schappen te komen bij een van de grote Nederlandse supermarkten"

Crispijn de Koning, mede-oprichter van Verum

En Verum stopt niet bij de landsgrenzen. Volgend jaar moet er in de Verenigde Staten en Scandinavië ook Verum worden gedronken. De Koning: ,,Daar is de markt voor alternatieve koffies groter en werken sachets erg goed. Nederland is meer een cupjes-land. Daarom lanceren we hier in december koffiecups met een nieuw recept, waardoor je het verschil met gewone koffie niet meer proeft.”

Investeerders nodig voor groeiambitie

Zulke grote plannen vereisen diepe zakken, dus voeren Messemaker en De Koning gesprekken met investeerders. Verum heeft tot eind 2021 ongeveer zes ton nodig om de groeiambities op de korte termijn waar te kunnen maken. De verwachting is dat over vijf jaar een omzet van tien miljoen wordt gehaald.

,,En dan kan het hard gaan”, verwacht De Koning. ,,Er is een trend naar gezonde voeding bezig en de koffiemarkt zal veel breder worden met planten-koffies, die goed zijn voor lichaam en geest. Met Verum zitten we precies op die kant van de markt. Wij verwachten dat die markt zich opent en dat de wereld voor Verum open ligt.”

Crispijn de Koning is één van de gasten tijdens de Week van de Ondernemer Radio, op maandag 16 november van 10.00 tot 13.00 uur. Live luisteren kan via deze website en via New Business Radio.

Klik hier voor het artikel

Terug naar blog