Als je een droom hebt: doe het!

Als je een droom hebt: doe het!

Hij is 25 jaar en heeft al twee succesvolle bedrijven verkocht en een derde opgezet. Het leverde Crispijn de Koning een nominatie op voor Meest Inspirerende Ondernemer van het platform De Ondernemer. En jij kunt op deze oud-student van De Haagse Hogeschool stemmen!

Crispijn noemt zichzelf een doener. “Ik heb altijd veel naast school gedaan. Dat begon al op mijn achttiende met een handelsbedrijfje in sjaals en serviezen. Die verkocht ik op marktjes en dat liep best aardig, al deed ik het zonder doordacht plan. Maar doen is het belangrijkste. Als je een droom hebt: doe het, ook als je twijfelt. Niet blijven zoeken, dóén. Op die manier heb ik altijd mijn eigen ding gedaan, soms met succes, soms minder. Maar zo heb ik wel mijn passie gevonden en sta ik waar ik nu sta.”

Allerlei challenges

Die passie heet Verum, een alternatief voor koffie. “Drie jaar geleden ging ik mij verdiepen in voeding, omdat ik meer energie uit een dag wilde halen en last had van stress. Om te onderzoeken hoe ik mijn lichaam zo optimaal mogelijk kon voeden, probeerde ik allerlei challenges: een maand zonder vlees, een maand geen zuivel. Toen ik besloot een maand geen koffie te drinken merkte ik al na een week dat ik meer energie had, ook sliep ik beter en had ik geen stress. Cafeïne jaagt het stresshormoon cortisol omhoog en verstoort het slaapmolecuul adenosine. Zo vielen de puzzelstukjes in elkaar.”
Samen met compagnon Erik Messemaker zag Crispijn een gat in de markt: een drankje dat wel de boost geeft van cafeïne, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen. “We kochten een blender en gingen kruiden en planten mixen. Na een jaar is daar Verum uit gekomen. Het was lang zoeken naar de juiste smaak, maar nu is het een uitgebalanceerde drank.” Midden in coronatijd vond de lancering plaats. “Dat bleek gunstig voor ons, omdat mensen meer zijn gaan nadenken over gezondheid en voeding. De bewustwording groeit. Met de business gaat het dan ook goed. We staan op het punt dat Verum in het schap komt van gezondheidswinkels en supermarktketens. Bovendien zijn we bezig met een investeerder om verder te groeien.”

Modellen heel leerzaam

Tussen de bedrijven door leverde Crispijn in 2018 zijn afstudeerscriptie in voor de opleiding Bedrijfskunde aan de HHS. Of hij veel aan zijn studie heeft gehad? “Wat het grote plaatje betreft zeker en daar ben ik dankbaar voor. Hoe bepaal je je strategie, hoe zet je een merk neer? De modellen die je krijgt zijn heel leerzaam. Maar in de praktijk worden er ook veel andere dingen van je gevraagd. Hoe ga je te werk? Hoe zet je een product in de markt? Hoe benader je potentiële klanten en hoe vind je investeerders? Die zaken heb ik allemaal zelf uitgevonden.” Met succes, want in 2019 kon hij brouwerij Westlander Bier en cateringbedrijf Bier & Burgers voor een goede prijs verkopen. Om zich nu vol passie op Verum te storten.

Inspirerend verhaal? Stem dan op Crispijn de Koning als Meest Inspirerende Ondernemer.

Terug naar blog