6 really bad habits

Eerlijkheid is de sterkste motor van balans. Zonder eerlijkheid is er geen grip op wie je wilt zijn, waar je moet zijn en wat je kan doen. Eerlijkheid is soms lastig en dan is de verleiding om niet eerlijk te zijn erg groot. Doe je het te vaak dan wordt het een gewoonte waar je bijna niet meer vanaf komt of ze verschuilen zich zo goed als onzichtbaar in je leven.

De gevolgen zijn groot want de makkelijke weg is zelden de juiste weg. Die prijs is dan ook vernietigend hoog. Ben je momenteel op zoek naar balans, kijk dan of je een van deze really bad habits in je leven hebt. Wanneer je bewust bent van bad habits ben je instaat om de regie in je leven te pakken en jezelf te empoweren.

1. Je bent een leugenaar

Dit klinkt misschien wel wat hard maar het is waar. Je liegt vaker dan je denkt. Je liegt tegen anderen en je liegt tegen jezelf. Hoe vaak zeg je dat je iets goed vindt, maar vind je dat eigenlijk helemaal niet? Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat je het vandaag anders gaat doen maar dat helemaal niet doet? Je doet het vaker dan je denkt en dat betekent dat je een leugenaar bent. Ook liegen met de beste motivatie is gewoon liegen. Zo voorkom ik problemen dus zeg ik maar niet dat ik het niet wil. Of juist andersom. Ik help je echt, terwijl je allang weet dat het niet zo is. Maar ook thuis gebeurt dit veel. Afspraken maken met vrienden waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Dat is niet oké, maar aan de orde van de dag.

Leugens kosten altijd meer energie dan eerlijk zijn ook al lijkt dat niet zo. Liegen vertroebelt je focus op wat je echt belangrijk vindt. Sterker nog, het is een van de grondslagen van jouw stress. Stop met liegen want als er een ding zeker is, je weet het wel. Eerlijk zijn is dan misschien nu eng, maar verwar niet weten wat je moet zeggen niet met een ander kwetsen. Als je liegt kwets je, als je eerlijk bent, verbind je.

2. Je overschat jezelf

Het is waar. Dit is ook een van de bad habits die je hebt. Je denkt dat je meer kan dan je daadwerkelijk kan. Het lijkt tegenstrijdig met wat anderen zeggen. Je hoort vaak, je kan meer dan je denkt. Ja dat klopt, maar niet meer dan je nu denkt. Je leven zit vol, je dagen zijn opgevuld met wat jij noemt het leven. Maar dan wil je ineens iets veranderen. Misschien wel afvallen, of een boek schrijven. Dat lijkt simpel toch? En zo ga je ook het avontuur in. Maar zo werkt het niet. Het maakt niet uit wat je extra wil gaan doen, je zit al vol. Je overschat jezelf. Niemand heeft zoveel energie dat dingen zomaar gebeuren. En in plaats van zorgvuldiger om te gaan met je energie, bagatelliseer je jouw nieuwe doelen. Het moet wel simpel en makkelijk zijn, want je voelt eigenlijk al dat het niet erbij kan. Jezelf overschatten leidt altijd naar energieverlies. Want, je doet echt te veel en verstoort de fragiele balans die je had, je wordt onzeker omdat je jouw gebagatelliseerde doelen niet haalt en raakt gefrustreerd omdat je jezelf klem voelt.

Stop met jezelf overschatten en wees eerlijk over je mogelijkheden in energie. Als je jouw batterij op werkelijke waarde inschat, dan zal je zien dat je veel meer kan dan je denkt.

3. Je bent een opgever

Pijnlijk onderwerp maar iets wat je doet. Je geeft op. En dat is niet vreemd toch? Als je al een leugenaar bent en jezelf overschat, is het niet vreemd dat je ook snel opgeeft. Maar daar heb je de beste smoesjes voor. Het regent buiten dus ga ik vandaag niet hardlopen. Ik heb nu al twee keer gezegd dat ik het anders wil maar geen antwoord gehad, dus laat nu maar zitten ook. Je hebt twee dagen goed gegeten en hebt dus nu wel wat lekkers verdiend. Misschien kan je nu zelf ook wel wat voorbeelden bedenken waarin je op hebt moeten geven.

Maar wees nu niet te hard voor jezelf. Het kon ook niet anders. Maar betekent dat dan dat je een opgever bent? Nee, maar zo voelt het onderhand wel he? Wees zorgvuldig in welke doelen je stelt. Want als kleine tegenslagen je laten opgeven, dan heb je niet de juiste stappen gezet om je doel te bereiken. Dan heb je jezelf overschat. Verandering vraagt om concessies, focus en je ruimte eisen. Als jou dat nu niet lukt, is dat je eerste project om niet in op te geven. Want als de kleine uitdagingen geweest zijn, volgen de echte. Zo werkt groei. Boven jezelf uitstijgen doe je er niet even bij en dat is logisch. Is jezelf definiëren een bijzaak? Wees erg bewust van dit gegeven. Iedere intentie wordt ondermijnt door inconsequentie.

Opgeven is je geluk ondermijnen. Stoppen is een beslissing vanuit balans, niet vanuit frustratie. Hou dat voorrecht aan jezelf.

4. Je laat anderen voor je beslissen

Dit is wat je doet en je doet het heel stiekem. Of je gaat luisteren naar mensen die zijn zoals je zelf denkt te willen zijn. Pakt vervolgens hun wijsheid en doet precies net niet wat je zou moeten doen. Of, je vraagt om advies, bent het er niet mee eens maar twijfelt toch en doet precies niet wat je zou moeten doen. Het ergste is dat je achteraf altijd met het gevoel zit dat je het wel wist. Maar dan komt de leugenaar weer in je naar boven en zijn er andere smoesjes waarom je toch weer beter naar anderen kan luisteren dan jezelf.

Advies vragen is niet slecht, het is zelfs heel goed. Het voorziet je van meer informatie en kennis om met situaties om te gaan. Maar wat je niet moet doen is zoeken naar alternatieven en uitwegen om onder de juiste beslissing uit te komen. Want dat doe je dan dus. Je weet heel goed wat je moet doen en waarom maar het is eng. Dan is het makkelijker om een ander deze verantwoordelijkheid te geven. Dan hoef je in ieder geval niet boos te zijn op jezelf. Maar anderen weten niet wat het beste is voor jou, hou die beslissingen bij jezelf. Wil je het gewoon niet doen? Dat mag, maar het is jouw beslissing, niet die van een ander. Denk er maar eens over na. Als je twijfelt, wat helemaal niet hoeft, dan zijn ineens de meningen van een ander sterker en geloofwaardiger. Maar de waarheid is, de kans dat iemand anders jouw beslissing juist kan maken, is kleiner dan dat je getroffen wordt door bliksem.

Ontvang advies maar maak je eigen keuzes. Vooral als je advies nodig denkt te hebben.

5. Je bent niet lui genoeg

Juist! Luiheid dient de mens. Luiheid maakt creatief maar belangrijker nog, het brengt focus aan. Tegenwoordig wil niemand meer lui zijn. Resultaat creëer je door hard te werken, niet door thuis op de bank te gaan liggen. Daar zit een kern van waarheid in maar de werkelijkheid is, dat het best vaak voorkomt dat je beter wel thuis op de bank kon liggen. Dat had je een hoop stress bespaard. Luiheid heeft een nuance. Het betekent niet dat je niks wil doen, het betekent dat je liever niet te veel doet. En daar gaat het om. De drive om niet lui te willen zijn, maakt schade in jouw energiebalans. En ik weet een ding zeker, je hebt luiheid in je zitten. Laat het spreken om focus aan te brengen om vooral niet te veel te doen. Dan doe je vooral de juiste dingen wel. Laat je luie ik ook een keer meekijken over jouw takenlijst. Staan er dingen op die je liever niet doet? Misschien is het wel te veel. Nou ja, misschien? Het is te veel. Want weet je wat zo hypocriet is aan jou niet lui zijn? Dat je de belangrijke dingen zoals jezelf laten gelden, niet doet. Dat is dan wel te veel. Beginnen met lui zijn is best hard werken want je zal wel iemand moeten zeggen dat je iets niet gaat doen.

Omarm je luiheid zodat je niet niks doet, maar vooral niet te veel doet.

6. Je communiceert halfbakken

Dit is nog een stapje verder dan niet eerlijk zijn. Heb je wel eens gelet op wat je daadwerkelijk zegt? En niet alleen dat maar dan ook nog welke verwachting je daaraan hangt? Het gebeurt de hele dag door. Je hebt te veel werk om weg te kunnen krijgen. Dat is een probleem. Eerst lieg je tegen jezelf dat je het wel kan volhouden of dat het een keer zal ophouden. Dat gebeurt natuurlijk niet en dus komt er een moment dat je moe wordt. Ga je dan iets zeggen? Nee, natuurlijk niet. Pas als je veel te moe bent, komt er een keer iets uit. Zo van: “Nou, ik heb wel veel werk hoor.” Of. “Ik heb het zelf ook wel aardig druk.” Misschien ben je wat assertiever en zeg je. “Ik denk niet dat ik dit heel lang kan volhouden.” Dat is al wel serieuzer maar je zei het even snel bij het koffiezet automaat.

Ik kan je zeggen, je doet het halfbakken. Dit is niet goed communiceren. Het is geen representatieve omschrijving van je staat en behoefte. Op zich is dat nog geen punt maar het probleem is dat je er wel veel waarde aan gaat hechten. De ander weet het nu dus verwacht je ook actie. Die actie blijft uit en dan volgt de teleurstelling en boosheid. Dat is niet eerlijk. Als je echt wilt dat iemand, die invloed kan hebben op jouw welzijn, weet wat er speelt en wat je nodig hebt, zorg dan dat je goed communiceert. Niet met cryptische signalen en uiteindelijk de ander gaan zien als ongevoelig en slecht. Geef de ander een eerlijke kans om iets te betekenen.

Soms zeggen mensen dan. Ja maar de ander kan toch ook zien dat het niet goed gaat? Nee, dat is geen argument, dat is een excuus. Een excuus om geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Jouw geluk mag niet afhangen van de oplettendheid van een ander.

Vergeet niet dat een keer zeggen zelden genoeg is. “Ik heb twee maanden geleden gezegd dat ik dat niet leuk vind, schijnbaar vindt hij het wel best.” Goed communiceren betekent ook herhalen van je boodschap en behoefte. Geef de ander en jezelf de kans om dingen te veranderen. Dat heeft training nodig.

Wil je dat je gehoord wordt? Communiceer dan helder, volledig en op tijd. Niet tussen neus en lippen door, niet als sarcastisch antwoord en niet in een one shot. Ga zitten en loop weg met de wetenschap dat de ander je begrijpt. Je zult zien dat de wereld minder slecht is dan je denkt.

Vanaf nu niet meer

Herken je jezelf in een van deze really bad habits? Dan heb ik goed nieuws voor je. Je hebt een hoop energie en potentie te winnen en daar kan je vandaag mee beginnen. Iedere stap is er eentje en met iedere stap wil je de volgende ook zetten tot deze als een verslavend sneeuwbaleffect door je leven gaat. Het vraagt twee dingen, eerlijkheid en durf. Want je mag ook eerlijk zijn over waarom je deze bad habits hebt. Ze zijn er om een reden. Soms om je leven makkelijker te maken, soms omdat het gewoon lastig is om het anders te doen. Goede redenen maar wel echt zonde van je energie. Begin klein en bouw uit. En je hoeft het ook niet alleen te doen. Dit proces mag je delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *