Wat zijn de voordelen van onze Verum Cacao Energize en welke vitamines zitten erin?

Wat zijn de voordelen van onze Verum Cacao Energize en welke vitamines zitten erin?

Vitamines zijn gezond en goed voor je. Maar, weet je ook waarom? Wij leggen het aan je uit! 

Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de mens. Waarom? Omdat het lichaam vitamines niet, of in ieder geval niet genoeg zelf, kan aanmaken. Het menselijk lichaam heeft vitamines nodig om gezond te blijven en voor een normale groei en ontwikkeling.

In dit artikel worden de vitamines die in een kopje Verum koffie zitten uiteengezet en duidelijk gemaakt waar ze voor dienen. Er bestaan dertien soorten vitamines, maar welke zitten er in onze Verum Cacao Energize? 

Vitamine C

Vitamine C, waarvan de scheikundige naam Ascorbinezuur is, is de bekendste vitamine. De vitamine is wateroplosbaar en zit daarom vooral in fruit, groente en aardappels. Het hoogste gehalte aan vitamine C zit in citrusfruit, bessen, kiwi’s, aardbeien en koolsoorten. Zo, weet je dat ook weer!

Ascorbinezuur is een antioxidant en beschermt daardoor lichaamscellen tegen beschadigingen. Daarnaast is de vitamine erg belangrijk voor het aanmaken van bindweefsel, de opname van ijzer en voor de afweer van het immuunsysteem. Vitamine C heeft ook positieve effecten op de huid, bloedvaten, het versterken van de tanden én de samenstelling van de botten en het kraakbeen. Daarnaast helpt het bij vermoeidheid en zorgt het voor een goed werkend zenuwstelsel. 

En bij een tekort?

Bij een tekort aan vitamine C heb je een lage weerstand en ben je dus meer vatbaar voor ziektes. Ook genezen je wonden minder snel en gaat de opbouw van het bindweefsel minder snel. Bij een ernstig tekort kan de eeuwenoude ziekte scheurbuik op komen spelen. Zorg dus goed voor jezelf!

Even globaal de voordelen op een rijtje:

  • Beschermt lichaamscellen tegen schade;
  • Belangrijk voor maken bindweefsel;
  • Bevordert opname ijzer en weerstand;
  • Goed voor je huid en bloedvaten;
  • Je krijgt sterkere tanden;
  • En het draagt bij een gezonde samenstelling van je botten en kraakbeen.

Vitamine B3

De scheikundige naam van vitamine B3 is Niacine en ook deze is wateroplosbaar. De vitamine komt in twee vormen voor, namelijk in Nicotinamide en in Nicotinezuur. Nicotine? We horen je denken.. Maar nee, we hebben het niet over de nicotine in shag. Nicotinezuur kan in het lichaam uit het Aminozuur Tryptofaan worden gemaakt. Tryptofaan is één van de bouwstenen van proteïnen (eiwitten) en het lichaam maakt dit aan uit zuivel en eieren. Niacine komt voor in voedsel en zit vooral in vlees, vis, gevogelte, volkoren graanproducten, groente, aardappelen, noten en zaden. 

Niacine heeft een belangrijke rol in de energiestofwisselingen en de proteïnenstofwisselingen. De vitamine geeft van zichzelf geen energie, maar is wel belangrijk voor de ondersteuning van het energieniveau. Verder is het goed voor je huid en slijmvliezen, helpt het bij vermoeidheid, is het goed voor je zenuwstelsel en is het goed voor je geheugen. Vitamine B3 wordt direct opgenomen in het bloed. Echter, als je lichaam het niet nodig heeft, wordt het weer uitgescheiden via je urine. Het is dus belangrijk om de vitamine regelmatig binnen te krijgen. 

En bij een tekort?

Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot veranderingen in de huid, zoals uitslag en ontstekingen. Daarnaast kan het leiden tot vermoeidheidsklachten en kan het effect hebben op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. In zeer ernstige gevallen kan het tekort nog leiden tot bewustzijnsstoornissen of dementie. Een tekort aan deze vitamine komt echter nauwelijks voor, omdat in proteïnerijk voedsel al genoeg van deze vitamine te vinden is.

Even globaal de voordelen op een rijtje:

  • Belangrijk voor de ondersteuning van jouw energieniveau;
  • Goed voor je huid en slijmvliezen;
  • Helpt bij vermoeidheid;
  • En goed voor je zenuwstelsel en geheugen.

Vitamine B6

Vitamine B6, ook wel Pyridoxine genoemd, is net als de voorgaande vitamines wateroplosbaar en bevindt zich in het vocht van voedingsmiddelen. De vitamine bevindt zich vooral in vlees, vis, eieren, brood- en graanproducten, aardappelen, groente, peulvruchten en zuivelproducten zoals melk en kaas. 

De rol van vitamine B6 is net als die van vitamine B3 belangrijk in het stofwisselingsproces. Vitamine B6 zorgt vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren, wat bouwstenen voor eiwitten zijn. Vitamine B6 is dan ook belangrijk bij het aanmaken van vitamine B3 in je lichaam. Daarnaast is vitamine B6 ook belangrijk voor de regulering van hormonen en essentieel voor de groei. Verder is de vitamine onmisbaar bij het aanmaken van rode bloedcellen, een goede werking van het immuunsysteem en is het goed voor het zenuwstelsel en de spijsvertering. 

En bij een tekort?

Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot stuipen, overgeven en gewichtsverlies bij baby’s. Bij volwassenen kunnen ontstekingen van de huid en tong ontstaan en kan het depressie, vermoeidheid, verwardheid en aandoeningen in het zenuwstelsel veroorzaken. 

Even globaal de voordelen op een rijtje:

  • Belangrijk voor het aanmaken van vitamine B3;
  • Draagt bij aan een gezonde hormonale regulering;
  • Belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen;
  • En draagt bij aan een gezond zenuwstelsel en spijsvertering.

Vitamine B12

De scheikundige naam van vitamine B12 is Cobalamine en ook dit is, hoe raad je het, een wateroplosbaar vitamine. Vitamine B12 bevindt zich alleen in dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vleeswaren, gevogelte en vis. Maar, ook in eieren en zuivelproducten zoals melk en kaas.

Vitamine B12 is net als vitamine B3 en B6 belangrijk voor de stofwisseling. Zo is het essentieel voor het aanmaken van rode bloedcellen, waardoor pernicieuze anemie (een vorm van bloedarmoede) wordt voorkomen. Rode bloedcellen zijn ook onmisbaar bij het vervoeren van zuurstof in je lichaam. Daarnaast speelt de vitamine een belangrijke rol bij de productie en afbraak van bepaalde aminozuren en draagt het bij aan een goede weerstand.

En bij een tekort?

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een tekort aan vitamine B11. Deze vitamines werken namelijk samen. Hierdoor functioneren het zenuwstelsel en het immuunsysteem minder goed. Verder kan een tekort ook resulteren in bloedarmoede. 

Even globaal de voordelen op een rijtje:

  • Belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen;
  • Helpt bloedarmoede te voorkomen;
  • Belangrijk voor de productie en afbraak van Aminozuren;
  • Belangrijk voor het zenuwstelsel;
  • Belangrijk voor een goede weerstand;
  • En vermindert vermoeidheid. 

Foliumzuur

Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B9 en vitamine B11. Net als de andere B-vitamines is foliumzuur oplosbaar. Foliumzuur zit vooral in groenten (voornamelijk groene groenten), fruit, volkoren producten, brood, vlees en zuivelproducten.

Foliumzuur is eveneens essentieel voor het stofwisselingsproces. Het speelt een belangrijke factor bij het aanmaken van rode en witte bloedcellen. Daarnaast is foliumzuur essentieel voor de groei, vooral bij baby’s waar het voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel zorgt. Ook is foliumzuur onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem, draagt het bij aan weefselgroei tijdens de zwangerschap, helpt het om de geestelijke veerkracht te vergroten én helpt het bij vermoeidheid. 

En bij een tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot afwijkingen in de rode en witte bloedcellen en verandering in het beenmerg. Daarnaast kan een tekort zorgen voor verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darmen, verminderde eetlust, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Even globaal de voordelen op een rijtje:

  • Belangrijk voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen;
  • Belangrijk voor de groei;
  • Belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem;
  • Draagt bij aan weefselgroei tijdens de zwangerschap;
  • Verhoogt je geestelijke veerkracht;
  • En helpt bij vermoeidheid.

Zink

Zink is een mineraal en een stof die je lichaam niet zelf aanmaakt, maar zeker wel nodig heeft. Het is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen die in het lichaam betrokken zijn bij het stofwisselingsproces. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om deze stofwisselingsprocessen mogelijk te maken. Zink zit het meeste in schelp- en schaaldieren. Daarnaast is het ook op te nemen uit vlees, vis, rijst, peulvruchten, bruinbrood, noten en zuivelproducten. 

Zink is essentieel bij de opbouw van DNA en eiwitten, de groei en vernieuwing van weefsel, stofwisseling en daarnaast nog voor een goede werking van het afweersysteem en van het immuunsysteem. Verder draagt zink nog bij aan de hormonale regulering, speelt het een rol bij de aanmaak van botten, is het belangrijk voor je geheugen, voor je smaak- en reukzintuig, is het goed voor je gezichtsvermogen, voor je haar, nagels en huid, speelt het een rol bij zowel de opbouw als afbraak van koolhydraten en vetten en als laatst draagt zink bij aan een normale vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Zo, weet je dat ook weer.

En bij een tekort?

Zink doet dus heel veel in het lichaam en is daarom een essentiële stof. Een tekort aan zink kan als gevolg hebben dat bij kinderen een groeiachterstand optreedt en kunnen ze ernstig ondervoed raken. Verder kunnen volwassenen groeivertraging oplopen, kan smaak en reuk verminderd worden en kan het huidafwijkingen en nachtblindheid veroorzaken.

Even globaal de voordelen op een rijtje:

  • Essentieel bij de opbouw van DNA en eiwitten;
  • Essentieel bij de groei en de vernieuwing van weefsel;
  • Maakt stofwisselingsprocessen mogelijk;
  • Zorgt voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem;
  • Zorgt voor hormonale regulering;
  • Belangrijk voor het geheugen, smaak- en reukzintuig;
  • Goed voor je haar, nagels en huid;
  • Belangrijk bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten;
  • En draagt bij aan een normale vruchtbaarheid. 

Klinkt heerlijk gezond toch? Waar wacht je nog op? Bestel snel jouw Verum of vraag een proefpakket aan via maureen@verumdrinks.com.  

  

Terug naar blog